UNICEF myöntää Kempeleen kunnalle Lapsiystävällinen kunta -tunnustuksen
pe maalisk. 28 09:00:00 2025

Suomen UNICEF myöntää Kempeleen kunnalle Lapsiystävällinen kunta -tunnustuksen. Lapsiystävällinen kunta -työn Kempele aloitti vuonna 2022. Toimintamalliin kuuluu, että kunta kartoittaa laajasti kunnan toimintoja mm. päättäjien, viranhaltijoiden, esihenkilöiden, seuratoimijoiden, nuorten aikuisten sekä lasten ja nuorten kanssa.
– Kempeleessä tehty työ on tuottanut pysyviä muutoksia kunnan toimintaan sekä tuloksia lapsille ja nuorille. Koko kunta on ollut sitoutuneesti edistämässä Lapsiystävällinen kunta -työn toteutumista. Jatkamme ilolla yhteistyötä Kempeleen kunnan kanssa, sanoo Suomen UNICEFin erityisasiantuntija Elina Sirén.
Kempeleen kunnan LYK-koordinaattori Sanna Tauriainen on iloinen tunnustuksesta.
– Tämä kahden vuoden toimintasuunnitelman työskentely on ollut meidän kaikkien yhteisesti tekemä. Erityisen iloinen olen helmistä, joita on syntynyt matkan varrella; varhaiskasvatuksen osallisuustyö eli Miniparlamentti, kiusaamisen ehkäisyyn tehty Yhdessä vahvoiksi –hanke, koulujen ja nuorisopalvelujen yhteistyö tulevaan RESTO-työskentelyyn, lapsen oikeuksien koulutukset työntekijöille ja kuntapäättäjille, osallisuustyöryhmän vahva panostus lasten ja nuorten osallistamisessa LYK-työhön, sekä lapsivaikutusten arviointi päätöksenteon yhteydessä. Tätä työtä on ollut erityinen ilo ja kunnia tehdä. Kiitän ja kumarran kaikkia työssä mukana olleita!
Suomen UNICEF kiittää Kempelettä erityisesti seuraavista asioista kunnan Lapsiystävällinen kunta -työssä:
- Lapsenoikeusosaaminen ja -tietoisuus on vahvistunut kunnassa eri toimialueilla. Lapsen oikeudet on sisällytetty uusien työntekijöiden perehdytysmateriaaleihin, mikä varmistaa osaamisen vahvistumisen myös jatkossa.
- Kunnassa on kehitetty monipuolisia matalan kynnyksen palveluita ja tukea erityisen haavoittuvassa asemassa oleville nuorille. Työhön ovat osallistuneet myös kolmas sektori ja nuoret itse.
- Kunnassa on tehty mittava määrä toimenpiteitä, jotka ovat edistäneet kiusaamisen ehkäisyä, siihen puuttumista ja yhteisöllisyyttä. Työssä on hyödynnetty monipuolisesti lasten ja nuorten kokemustietoa.
- Kunnassa on luotu lapsivaikutusten arvioinnille toimivat rakenteet ja prosessi, joka on suunniteltu yhdessä lasten ja nuorten kanssa. Lapsivaikutusten arviointia on tehty usean eri päätöksen valmistelussa toimintakauden aikana.
– Tunnustusta juhlimme kevään aikana kunnassa eri yksiköissä, sekä esimerkiksi lasten ja nuorten Pikkuparlamentissa 5. toukokuuta ja liikennepuiston Kesähulinoissa perheiden voimin 10. kesäkuuta. Tunnustuksen saaminen edellyttää, että jatkamme LYK-työtä. Uuden toimintasuunnitelman tekeminen alkaa keväällä/syksyn alussa ja uudet tavoitteet rakentuvat kunnan sekä lasten ja nuorten tarpeista, Tauriainen kertoo.
Lapsiystävällinen kunta -malli on UNICEFin kunnille tarjoama työväline. Se auttaa kuntaa turvaamaan hyvän lapsuuden erityisesti haavoittuvimmassa asemassa oleville lapsille. Suomesta mallissa mukana on tällä hetkellä 59 kuntaa, ja se tavoittaa 55 prosenttia Suomessa asuvista lapsista. Malli perustuu YK:n lapsen oikeuksien sopimukseen ja UNICEFin kansainväliseen Child Friendly Cities -malliin.
Lisätietoja UNICEFin Lapsiystävällinen kunta -mallista saat tästä linkistä. Kempeleen kunnan omasta Lapsiystävällinen kunta -toiminnasta lisätietoa täällä.
Lisätietoja:
Suomen UNICEF, Elina Sirén, erityisasiantuntija
puh. 0405884391, elina.siren@unicef.fi
Kempeleen kunta, Sanna Tauriainen, LYK-koordinaattori
puh. 0503078981, sanna.tauriainen@kempele.fi