Art Linnakallio goes Baana

Art Linnakallio 2017 aloitti Kempeleessä kunnan järjestämien kansainvälisten taidesymposiumien sarjan Linnakallion louhosalueella (tuleva Zeniitin matkailu- ja virkistysalue). Vuonna 2019 Art Linnakallio goes Baana -teemalla haettiin taiteilijoita portfoliohaulla suunnittelemaan ja tekemään paikkasidonnaisia teoksia Kempeleen kunnan kahdeksan alikulkusillan yhteyteen. Alikulkusillat sijaitsevat Kempeleen vilkkaimman pyöräily- ja kävelyreitti Baanan varrella.

Kolme taiteilijaa sekä 4 työryhmää ryhtyivät suunnittelemaan teoksiaan kunnan kahdeksan alikulkusillan yhteyteen pyöräily- ja kävelyreitti Baanan varrella. Lisäksi yksi alikuluista toteutettiin yhteisön voimin. Teos koostuu kempeleläisten tarinoista Kempeleestä. Tekstit tulevat tunnelin seiniin.

2019 valitut taiteilijat ovat Marko Anttila, Veera Komulainen, Leena Pukki sekä työryhmät Katja Määttä ja Päivi Lindell, työryhmä Päivi Pussila ja Raimo Törhönen, työryhmä Timo Tyynismaa, Jussi Hukkanen ja Lasse Rimpilä sekä työryhmä Johanna Ruotsalainen, Susanna Ruotsalainen ja Minna Mikkonen.

Taiteilijat / Artists

Marko Anttila

Maver eli Marko Anttila on Kempeleestä lähtöisin ja nykyisin Oulussa asuva graffiti- ja katutaiteilija. Uransa aikana hän on pelannut jääkiekkoa Kempeleen Kiekko-ketuissa alle kaksi vuotta, mutta maalaamisesta kokemusta on lähes 20 vuotta. Taulujen sijasta hän maalaa pääosin suoraan seinään, esimerkiksi alikulkuihin, rakennuksien sisä- ja ulkopinnoille ja muuntamokaappeihin. Hänen teoksissaan aihe, väri sekä sommitelma ovat tärkeässä roolissa – välittäen katsojalle tunnelman ja kokonaiskuvan, mutta yleensä jättäen tilaa myös mielikuvitukselle sopivan summittaisuuden luomana.

Kissankulman alikulkuun maalattava teos sisältää useampia kuvia liittyen Kempeleen alueen luontoon, sekä myös vanhaan pappilaan, joka vaurioitui pahoin tulipalossa keväällä 2019. Taiteilijalla on myös vahva tunneside tuhoutuneeseen rakennukseen – hänen vietettyään lapsuudessaan ja nuoruudessaan paljon iltoja kyseisessä rakennuksessa nauttien hyvästä ilmapiiristä ja ystävien seurasta.

Veera Komulainen

Veera Komulainen on Salzburgissa, Itävallassa työskentelevä kuvataiteilija, kuvittaja. Veera Komulainen (s. 1985) valmistui taiteiden maisteriksi Singaporesta Raffles Design Academysta 2012 ja kuvataidekasvatuksen maisteriksi Lapin yliopistosta 2018. Hänen pääilmaisukeinonsa ovat ympäristötaide, kuvitukset, metalligrafiikka ja piirustus. Komulainen on pitänyt yksityisnäyttelyitä vuodesta 2014 ja osallistunut yhteisnäyttelyihin. Viimeisin hänen julkinen taideteos on Helsingin metropysäkin seinäteokset Mellunmäessä (julkistettu Joulukuussa 2018). Viimeisen vuoden ajan hän on toiminut aktiivisesti ulkomailla ja opettanut taidepajoja työhuoneellaan Salzburgissa, Itävallassa.

Veera Komulainen poimii kuva-aiheet luonnosta ja muistojen nostalgiasta. Tekniikasta riippumatta Komulaisen töissä näkyy lähes aina kasveja, muistoja menneistä ja tuttuja elementtejä Suomesta. Työskentelyä rajaavat paikan luonne, jonka kautta tarinaa jatketaan kuvallisella materiaalilla.

Leena Pukki

Leena Pukki (s.1984) on kuvataiteilija, joka on kiinnostunut kulttuurisista hegemonioista, lajienvälisistä suhteista, historiasta, utopioista, tunteista ja valtasuhteista. Pukin tekniikat vaihtelevat suurikokoisista seinämaalauksista mediataiteeseen ja päälle puettaviin taideteoksiin. Hän työskentelee usein julkisessa tilassa ja erilaisten yhteisöjen kanssa, yhdistellen taidetta myös aktivismiin.

Pukki Suomea Venetsian biennaalissa 2019 edustavan Miracle Workers- kollektiivin jäsen sekä Route Couture- taiteilijaryhmän jäsen. Venetsian biennaalin lisäksi hänen teoksiaan on esitelty esimerkiksi Nuoret 2019- näyttelyssä Helsingin Taidehallissa, MUU- galleriassa ja Galleria Huudossa Helsingissä sekä Suomen käsityön museon galleriassa Jyväskylässä. Pukin seinämaalaus löytyy muun muassa Malminkartanon juna-asemalta Helsingistä.
Pukki valmistui Aalto-yliopiston Kuvataiteiden maisteriohjelmasta vuonna 2015 ja Lahden Taideinstituutista vuonna 2007. Taiteilija asuu ja työskentelee Helsingissä.

Työryhmä Katja Määttä ja Päivi Lindell

Katja Määttä ja Päivi Lindell ovat graafisia suunnittelijoita, katutaiteilijoita ja G-Rex katutaidekollektiivin jäseniä. Lindell ja Määttä ovat aiemmin tehneet yhteistyötä Helsinki Design Weekillä 2018 katutaideinstallaation parissa. Tänä vuonna he toteuttavat työryhmänä uuden teoksen HDW 2019 -tapahtumaan sekä Art Linnankallio goes Baana -katutaideprojektiin. Art Linnakallio goes Baana -projektiin Määttä ja Lindell maalaavat marja-aiheisen muraalin.

Katja Määttä on helsinkiläinen graafikko ja kuvataiteilija. Graafikkona hän työskentelee mm. Infografiikan parissa. Teoksiaan hän toteuttaa teoksiaan kollaasein, maalaamalla tai piirtämällä. Katutaiteessa kollektiivinen tekeminen sekä yllättävyys inspiroi häntä. Katjan instagram

Päivi Lindell a.k.a. Päivi Säde on helsinkiläinen graafinen suunnittelija, peligraafikko ja katutaiteilija. Päivätyökseen hän suunnittelee hahmoja ja taustoja videopeleihin, kuvituksia, mainoksia sekä visuaalisia identiteettejä. Päivi yhdistää hauskaa ja raikasta cartoon-tyylistä taidetta työssään sekä katutaiteessaan. Lindell on tehnyt muraaleja ja katutaidetta taideresidenssissä Brasilian Fortalezassa, kotikaupungissaan Helsingissä ja Hämeenlinnassa. Tänä kesänä Päivi Säde on tehnyt seinämaalauksia ja muraaleja Maria01 Startup Campukselle, Street ARt HML -katutaidekilpailuun sekä Mimmit Peinttaa -kollektiivin muraaliin Helsingin Kaisaniemenpuistoon. Päivin instagram

Työryhmä Timo Tyynismaa, Jussi Hukkanen, Lasse Rimpilä

Timo Tyynismaa on syntynyt 1977. Hän on arkkitehti ja kahden lapsen isä. Hän on piirtänyt niin kauan kuin muistaa. Kiinnostus kuvataiteisiin on ajanut hänet kokeilemaan eri työkaluja vuosien mittaan. Hän toteaakin: ”kynien ja siveltimien lisäksi on tullut testattua kynäruiskua, tatuointikynää ja tietysti digivempaimia, mutta analogisessa käsin tekemisessä on sitä jotain – pidän piirtämistä ja maalaamista äärimmäisen terapeuttisena touhuna. Viimeisimpänä työkaluna ovat kuvaan astuneet graffitispraymaalit, jotka olivat rakkautta ensi silmäyksellä.

Timo Tyynismaan ryhmässä työskentelevät lisäksi Jussi Hukkanen, joka on pitkän linjan oululainen kuvataiteilija. Hän on järjestänyt lukuisia yhteisnäyttelyitä ympäri Suomea. Jussi Hukkanen on oululainen taiteilija. Hän on tehnyt katu-taiteen lisäksi mm. maalauksia, kirjakuvitusta ja sarjakuva-taidetta. Hän on työskennellyt myös teatterilavastajana sekä mainosgraafikkona. Musiikkiharrastus on aina ollut lähellä Jussin sydäntä. Hukkanen on tehnyt sekä maalauksia, sarjakuvataidetta, että kirjakuvitusta.

Lasse Rimpilä on katutaiteilija ja katutaideyhdistyksen aktiivi. Hän on kiertänyt pitkin Suomea kertomassa ja opastamassa erityisesti lapsia ja nuoria katutaiteesta. Hän on maalannut katutaidetta sähkökaappeihin, rakennuksiin, ja alikulkuihin. Työryhmä tekee teokset kahteen alikulkuun.

’Merenneito’ on Lassen ja Jussin yhteisteos, joka sijaitsee Zimmarin aliskalla.

Työryhmä Päivi Pussila ja Raimo Törhönen

Päivi Pussila ja Raimo Törhönen ovat oululainen taiteilijapariskunta, jotka työskentelevät Vanhalla Villatehtaalla Oulun Pikisaaressa. He työskentelevät pääosin itsenäisesti, mutta tekevät myös yhteisprojekteja.
Työryhmä Pussilan ja Törhösen tulevan teoksen nimi on Meijänmettä. Työn juuret ovat Päivi Pussilan lapsuusmuistoissa: hänen kotinsa sijaitsi Aropolulla Kempeleessä, parin kilometrin etäisyydellä teoksen sijoituspaikasta. Meijänmettä pohjautuu realistiseen maisemamaalaukseen, mutta pyrkii myös tavoittamaan muiston sisäisestä kauneuden kokemuksesta. Teos tuo näkyviin myös kempeleläisen, ehkä arkisen ja vaatimattoman maiseman hiljaisen kauneuden.

Työryhmä Johanna Ruotsalainen, Susanna Ruotsalainen, Minna Mikkonen

Johanna Ruotsalainen (1983) on oululainen säveltäjä ja kuvaitaiteilija. Ruotsalainen valmistui taiteen maisteriksi Lapin yliopistossa 2012. Hän on laaja-alainen taiteilija, joka tekee mediataidetta, äänitaidetta, sarjakuvia, säveltää ja maalaa. Hänen taidettaan on ollut esillä niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Ruotsalainen käyttää teoksissaan usein yhteisötaiteen keinoja paikan ja paikallisuuden teemojen tutkimiseen ja moniulotteisen paikkakokemuksen kuvittamiseen.

Simi Susanna Ruotsalainen (1981) on rovaniemeläinen mediataiteilija ja valokuvaaja. Hänen pääilmaisukeinonsa taiteilijana ovat animaatio, video sekä perinteiset ja kokeelliset valokuvatekniikat, joiden yhdistelmiä ja erilaisia ilmaisutapoja kerrostamalla teokset useimmiten rakentuvat. Hänen työskentelynsä teemoina ovat usein ympäristö, pohjoisuus ja ihmisyys suhteessa elettyyn ja koettuun todellisuuteen.

Minna Mikkonen on oululainen kirjailija ja sanataideohjaaja. Hän työskentelee monipuolisissa yhteisötaideprojekteissa kulttuuri osuuskunta ILMEen parissa sekä ohjaajana Oulun työllisyyspalveluiden taideryhmissä. Minnan esikoisromaani Kivenkerääjät ilmestyi vuonna 2015 ja parhaillaan hän on työstämässä toista romaaniaan.

Kempele Stories - Tarinoita Kempeleestä

Paikallisen yhteisön ajatukset, kokemukset ja havainnot Kempeleestä ovat toimineet taiteilijakollektiivin lähtökohtana ja inspiraationa urbaanissa yhteisötaideteoksessa Kempele Stories - Tarinoita Kempeleestä: Kahdessa kaikille avoimessa sanataidetyöpajassa sekä hoitolaitoksen muistelutyössä syntyneitä tekstejä nähdään kuvapintana ja kuullaan ääniteoksena yhdessä Art Linnakallio Goes Baana -kokonaisuuden alikulkusilloista syksyllä 2019. Eri-ikäisten ihmisten kertomuksia yhdistää yhteinen elinpiiri, paikka, jonka moniäänisyys tiivistyy intensiiviseksi ja moniaistiseksi kokonaisuudeksi yhdessä kollektiivisessa puheenvuorossa Kempeleestä.

Lisätietoa

Contacts

kirjasto- ja kulttuurijohtaja/library and culture director 

ms. Anne Toppari
p. +358 50 463 6457
anne.toppari(at)kempele.fi

Katalogi / Catalogue 2017