Äitiysneuvola

Äitiysneuvolassa tavoitteena on turvata raskaana olevan naisen ja sikiön terveys sekä hyvinvointi. Tavoitteena on myös edistää tulevien vanhempien ja koko perheen terveyttä ja hyvinvointia sekä tulevan lapsen kehitysympäristön terveellisyyttä ja turvallisuutta. Lisäksi tavoitteena on edistää kansanterveyttä ja ehkäistä raskausaikaisia häiriöitä.

Ensimmäinen käynti neuvolaan varataan neuvolan ajanvarausnumerosta. Ensimmäinen käynti neuvolassa on, kun 10 raskausviikkoa on täynnä. Neuvolassa pitää käydä ensimmäisen kerran ennen 4. raskauskuukauden täyttymistä, jotta olisi oikeutettu lakisääteisiin etuuksiin (äitiys- ja vanhempainraha, äitiysavustus). Ajanvarauksen jälkeen neuvolasta lähetetään kotiin äitiysneuvolan esitietolomake täytettäväksi.

Kaikille odottajille tarjotaan mahdollisuutta osallistua seulontaultraäänitutkimuksiin, jotka tehdään Terveystalolla Oulussa.

Äitiysneuvolakäyntejä on raskauden aikana noin kerran kuussa. Viimeisen raskauskuukauden aikana käyntejä on 1-2 viikon välein. Jokaisella äitiysneuvolakäynnillä tehdään tietyt perustutkimukset (verenpaine, äidin paino, virtsatutkimukset, sikiön sydämen syke, sikiön liikkeet ja äidin omat tuntemukset omasta ja sikiön voinnista). Kempeleen terveyskeskuksessa on käytettävissä ultraäänitutkimuslaitteita, joilla voidaan esimerkiksi varmistaa sikiön asento loppuraskaudessa.

Neuvolan perhetyöntekijä käy ensimmäistä lastaan odottavien luona kotikäynnillä ennen vauvan syntymää. Kun vauva on syntynyt, äitiysneuvolan terveydenhoitaja käy kotikäynnillä perheessä.

Kun vauva on syntynyt, äiti käy jälkitarkastuksessa äitiysneuvolassa 6-12 viikkoa synnytyksen jälkeen. Jälkitarkastuksesta saa todistuksen Kelalle vanhempainrahahakemukseen liitettäväksi.

 

Isyyden tunnustaminen äitiysneuvolassa