Johtoryhmän blogi: sivistysjohtaja - Kempele - lapsiystävällinen kunta
pe maalisk. 21 14:15:00 2025
Härkäviikot ovat takana, ja koulujen osalta talvilomatkin koko valtakunnassa on vietetty. Perinnetiedon mukaan härkäviikot -nimitys viittaa pitkään pyhättömään loppiaisen jälkeiseen ajanjaksoon, jolloin on maataloustöissä tehty raskasta työtä. Toivon mukaan mahdollisimman monella ajatukset liukuivat loman aikana mieluisiin asioihin, ja oli mahdollisuus viettää aikaa perheen, läheisten, ystävien ja harrastusten parissa. Ja samalla kerätä myös voimia kevään uurastukseen.
Ylioppilaskirjoitusten ”härkäviikot” alkoivat heti pohjoisten kuntien talvilomien jälkeen ja jatkuvat aina 28.3. saakka. Onnea ja menestystä kirjoituksiin kaikille abiturienteille! Kempeleen lukiossa on ollut hyvä oppia.
Lukiolaisten lisäksi Kempeleessä lapset ja nuoret päiväkodista peruskouluun ja toiselle asteelle ovat olleet keskiössä hyvin monella tavalla. Kunnassa tehdyt investoinnit ovat kohdistuneet suurimmaksi osaksi lasten ja nuorten palvelujen ja toimintaympäristöjen parantamiseksi. Päiväkotien ja koulujen saneeraamiset ja uudisrakentamiset on katsottu Kempeleen päätöksenteossa tärkeiksi, ja niihin kunta on investoinut viimeisen kymmenen vuoden aikana n. 200 milj. euroa. Tuo on valtavan suuri euromäärä, joka kohdentuu pääosin lasten ja nuorten päivittäisiin toimintoihin.
Investointien yhteydessä on monella tavalla otettu huomioon myös lasten ja nuorten ääni. Kohteiden ja niiden ympäristöjen suunnittelun ja rakentamisen yhteydessä on toteutettu niin sanottua lapsivaikutusten arviointia. Sen avulla pyritään selvittämään mm., millaisia hyötyjä tai haittoja erilaisilla lapsiin kohdistuvilla päätöksillä aiheutuu. Valtuustossa on myös edustettuna nuorisovaltuuston jäsenet, ja päätöksenteossa kuullaan herkällä korvalla nuorisovaltuuston ääntä. Lisäksi valiokunnissa on mukana nuorisovaltuuston edustajia. Hyvä näin!
UNICEF rakentaa yhdessä kuntien kanssa lapsiystävällistä Suomea. Lapsiystävällinen kunta -mallia on toteutettu Suomessa vuodesta 2012 lähtien, ja vuonna 2024 tunnustuksen saaneita kuntia oli yhteensä 59. Näissä kunnissa oli noin 55 prosenttia Suomessa asuvista lapsista.
Kempeleen kunta on monilla muillakin, kuin edellä mainituilla tavoilla, rakentanut kuntaa entistä lapsiystävällisemmäksi. Kempele on lähtenyt mukaan Lapsiystävällinen kunta -työhön ja on tällä hetkellä kandidaattivaiheessa. Kempeleeseen haetaan monipuolisen lapsia huomioivan työn kautta sertifikaattia Lapsiystävälliseksi kunnaksi.
Kunnan henkilöstöä on koulutettu, lasten yhdenvertaisia harrastusmahdollisuuksia on kehitetty ja monia muita päätöksiä on tehty ajatellen lasten etua. Päätöksenteossa lasten kuuleminen ja osallisuus on lisääntynyt, ja Lapsiystävällinen kunta -malli on edistänyt lapsivaikutusten arvioinnin käyttöönottoa päätöksenteossa.
UNICEFin edustajat ovat tarkastelleet Kempeleen kunnan toimia muutamaan otteeseen, ja pari viikkoa sitten oli kandidaattivaiheen viimeinen seurantatapaaminen. Siinä esiteltiin arvioitsijoille kunnassa tehtyjä toimia Lapsiystävällinen kunta -mallin toteuttamisesta. Palaute oli erittäin hyvää ja näinä päivinä on odotettavissa päätöstä, kelpuutetaanko Kempele UNICEFin uudeksi Lapsiystävälliseksi kunnaksi. Sekä päättäjien että virkahenkilöiden tähän työhön sitoutuneisuuden ja tehdyn työn perusteella odotan sertifikaatin myöntämistä erittäin luottavaisena.
Vaalit lähestyvät ja uudet (ja uudelleen valitut) päättäjät aloittavat vaativan tehtävänsä kesäkuun alusta 2025. Jotta Kempele olisi edelleen lapsiystävällisyyttä kehittävä kunta, tarvitaan lasten ja nuorten asioita ymmärtäviä ja niiden eteen töitä tekeviä päättäjiä edelleen. Nykyiset päättäjät antavat hyvän pohjan ja mallin edelleen toteutettavaksi lasten ja nuorten asioista päätettäessä.
Kunta- ja aluevaaleissa olevien ehdokkaiden vaalityön ”härkäviikot” ovat alkaneet. Toivotan kaikille menestystä vaalityöhön sekä lapsi- ja nuorisomyönteisiä ajatuksia Kempeleen tuleville valtuutetuille!
Jyri Ulvinen
Sivistysjohtaja