Johtoryhmän blogi: kunnanjohtaja - Äänestän alue- ja kuntavaaleissa
ke huhtik. 02 10:19:00 2025

Tänään käynnistyi ennakkoäänestys historian ensimmäisissä yhdistelmävaaleissa aluevaltuustoihin ja kunnanvaltuustoihin. Ennakkoon vaaleissa voi äänestää 2.-8.4, ja varsinainen vaalipäivä on sunnuntaina 13.4.2025. Uusien päättäjien joukko on selvillä samana päivänä iltamyöhään.
Hyvinvointialue Pohteen valtuuston valitaan Pohjois-Pohjanmaalta kaikkiaan 79 valtuutettua, ehdokkaita vaaleissa on 593. Aluevaltuuston toimikausi alkaa kesäkuun ensimmäisenä päivänä. Tämän vaaleissa valituksi tulevan päättäjäjoukon tehtävänä on osaltaan huolehtia siitä, että maakuntamme reilulle 400 000 asukkaalle ovat tarjolla yhdenvertaiset ja laadukkaat sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen palvelut. Päätöksiä tekevät ne maakuntamme ihmiset, jotka me maakunnan asukkaat aluevaltuustoon äänestämme. Haluan tietysti olla vaikuttamassa tähän päättäjien kokoonpanoon, ja siksi käytänkin äänioikeuttani aluevaaleissa.
Kempeleen valtuustoon valitaan 39 valtuutettua, ehdokkaita vaaleissa on 91. Valtuuston minimikoko määritellään kuntalaissa, ja se perustuu kunnan asukaslukuun. Valtuusto käyttää kunnassa ylintä päätösvaltaa. Sen johdolla ratkaistaan esimerkiksi se, mitä investointeja kunnassa tehdään ja miten kunnan varhaiskasvatusta, perusopetusta, työllisyyspalveluja, nuoriso-. kirjasto- ja kulttuuripalveluja, liikunta- ja urheilu- ja liikenneolosuhteita tai elinvoimaa ja yrittäjyyttä edistetään. Kuntavaaleissa jokaisella täysikäisellä kunnan asukkaalla on mahdollisuus vaikuttaa siihen, ketkä näistä asioista päättävät. Haluan itse ehdottomasti olla vaikuttamassa tähänkin päättäjien kokoonpanoon, ja siksi käytänkin äänioikeuttani myös kuntavaaleissa.
Edelliset kuntavaalit käytiin vuonna 2021, siis aikana, jolloin sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastuspalvelujen järjestämisvastuu oli vielä kunnilla. Tilanne muuttui vuonna 2023, jolloin hyvinvointialueuudistus toteutettiin, ja sote-vastuut siirtyivät kunnilta alueille. Tätä edelsivät hyvinvointialuevaalit vuonna 2022. Sote-palvelujen järjestämismuutoksen lisäksi työllisyyspalvelut siirrettiin valtiolta kuntien järjestämisvastuulle vuoden 2025 alussa. Takana on siis kunnan viranhaltijoita ja luottamushenkilöitäkin reippaasti työllistänyt muutosvaltuustokausi, edessä uuden sote- ja kuntatyön arjen rakenteiden vakiinnuttamisen ja palvelujen kehittämisen kausi.
Kempeleessä alue- ja kuntavaaleissa on äänioikeus reilulla 14 000:lla kuntalaisella. On kiinnostavaa, kuinka moni heistä uurnilla käy, ja toisaalta äänestävätkö ihmiset molemmissa vaaleissa yhtä vilkkaasti. Äänestysaktiivisuus indikoi osaltaan asukkaiden kiinnostusta asioihin: painottuuko into kuntateemoihin vai hyvinvointialuekysymyksiin? Edellisissä aluevaaleissa äänestysprosentti oli Kempeleessä 51,3, kun taas edellisissä kuntavaaleissa yllettiin 53,9 prosenttiin. Parantamisen varaa on siis runsaasti.
Alue- ja kuntavaalit ovat samaan aikaan ”vanhan kuntaidean” lopullinen päätös ja uuden alku. Voisikin olettaa, että vaaliuurnilla on tungosta, kun tulevaisuutta päästään luomaan uudelta pohjalta ja uusin järjestämisvastuin. Toistaiseksi vaalihumu on kuitenkin antanut odottaa itseään, eivätkä kyselyt povaa järin maireaa äänestysaktiivisuutta. Jo ehdokasasettelussakin oli haasteita: ehdokasmäärä kääntyi valtakunnallisesti reippaaseen laskuun, mikä näkyi kaikissa puolueissa. Kokonaisehdokasmäärä väheni Kempeleessäkin. Ihmisten kiinnostus osallistua ja vaikuttaa asioihin perinteisin demokratian keinoin näyttää syystä tai toisesta hiipuvan vaaleista toiseen. Toivottavasti trendiin saadaan muutos jo näissä vaaleissa.
Kaikille pohjoispohjanmaalaisille ja jokaiselle kempeleläiselle merkitsee varmasti se, että kuntalaisten arkeen vaikuttavat palvelut toimivat. Vaaleissa valittavat päättäjät ovat tämän takaajina avainasemassa. Kempeleessä on sekä alue- että kuntavaaleissa ehdolla monipuolinen ja erinomainen ehdokasjoukko: äänestäjällä on todella varaa, mistä valita. Otetaan siis Kempeleessä suunnannäyttäjän rooli ja lähdetään joukolla vaaliuurnille. Erityisesti kuntavaaleissa marginaalit ovat pienet ja jokaisella äänellä voi olla ratkaiseva merkitys.
Tuomas Lohi, FT
Kunnanjohtaja, Kempele