Kouluruoka täyttää tänä vuonna 70 vuotta
ti maalisk. 13 14:23:00 2018
Suomessa on tarjottu maksuton kouluruokailu kaikille oppivelvollisuuskoulujen oppilaille vuodesta 1948 lähtien. Kun vuonna 1977 kaikissa Suomen kunnissa oli siirrytty peruskouluun, maksuton kouluruokailumahdollisuus oli järjestetty kaikille peruskouluikäisille. Maksuttoman kouluruokailun piirissä olevien opiskelijoiden määrää on laajennettu siten, että nykyisin lähes 900 000 lasta ja nuorta nauttii koulupäivittäin maksuttoman aterian. Aterian tulee esi- ja perusopetuksessa olla myös tarkoituksenmukaisesti järjestetty, ohjattu ja noudattaa annettuja ravitsemussuosituksia. Kouluruokailun kokonaisuus hahmottuu myös opetussuunnitelmissa (lisätietoa: www.edu.fi).
Kempeleen kouluissa ja lukiossa kouluruokailun historiaan tutustutaan teemapäivillä vuoden 2018 aikana. Alla olevasta voitte tutustua, miten teemaa vietetään kuluvana vuonna. Huomioimme myös kasvisruoan kyseiselle päivälle, vaikkei sitä historian mukaan olekaan ollut tarjolla.
Kouluruoka 1950-luku - 9.2.
”1948 ilmainen kouluruoka Suomessa, 1950-luvulla puurot ja vellit olivat pääruokaa kouluissa”
Ohrahiutalepuuroa ja hilloa
Lanttuviipaleet
Näkkileipää ja juustoa
Kouluruokapäivä 1960-luku - 12.3.
”Kouluihin tulivat haarukoitavat ruoat eli veitsi ja haarukka otettiin käyttöön ruokatarjoilussa.”
Nakkikastiketta
Soijanakkikastiketta
Kuoripäällistä perunaa
Suolakurkkua ja porkkanaraastetta
Näkkileipää ja levitettä
Kouluruokapäivä 1970-luku - vko 33 18.5.
”Lisäkeruoat listoille esimerkiksi kaalisalaatti, erikoisruokavaliot tarjolle, välipalaa tarjolla kaikille”
Lihamakaronilaatikkoa
Soija-makaronilaatikkoa
Ketsuppia ja kaali-kurpitsasalaattia
Ruusunmarjakiisseliä
Kouluruokapäivä 1980-luku - vko 39 28.9.
”Ruokalistoille tulee broilerinkoivet ja ensimmäisen kerran kysellään mielipiteitä tarjoiltavasta ruoasta”
Broileria ja currykastiketta sekä riisiä
Juurespihviä
Mustaherukkahilloa ja kaali-ananassalaattia
Kouluruokapäivä 1990-luku - vko 41 12.10.
”Itseottolinjastot yleistyvät ja kansainvälisyys näkyy ruokalistoilla”
Italianpataa
Italianpataa (kasvis-soija)
Vihersalaattia
Täysjyväpatonkia
Kouluruokapäivä 2000-luku - vko 45 9.11.
”Ekologisuus, lähiruoka ja funktionaaliset elintarvikkeet rantautuvat Suomeen”
Frittimuikkuja ja perunasosetta
Rapea kasvisjauhispihvi
Vihersalaattia
Rieskaa ja levitettä
Kouluruoka 2010-luku - 18.12.
”Kansainvälisyys ja lähiruoka kohtaavat, ruoan alkuperä on kuluttajille tärkeää, kasvisruoan merkitys yhä suurempi”
Täytetyt jauhelihatortillat
Täytetyt kasvistortillat
Kreikkalaista salaattia (fetajuustoa-tomaattia-kurkkua-jäävuorta, punasipulia viipaleina erillään)
Ruokalistamuutokset voivat olla mahdollisia.