Johtoryhmän blogi: varhaiskasvatuksen johtaja - Varhaiskasvatus vanhemmuutta tukemassa

ti marrask. 12 14:45:00 2024

Kempeleen kunnan hyvinvointisuunnitelman yhtenä toimenpiteenä vuodelle 2024 on vanhemmuuden tuen vahvistaminen. Varhaiskasvatuspalveluiden näkökulmasta vanhemmuuden tukeminen onkin varsin luonteva osa ydintehtävää. Lainsäädäntö ja varhaiskasvatussuunnitelma antavat varhaiskasvatuksen tehtäväksi edistää lapsen kokonaisvaltaista ja tasapainoista kasvua, kehitystä ja oppimista yhteistyössä huoltajien kanssa. Varhaiskasvatus on lapselle usein ensimmäinen kodin ulkopuolinen lähiyhteisö ja näin ollen yhteistyö kodin ja varhaiskasvatuksen välillä on erityisen merkityksellistä ja vaikuttavaa. Varhaiskasvatuksen ja kodin yhteinen kasvatustehtävä on nähdä hyvä lapsessa, sanoittaa se ja tuottaa lapselle onnistumisen kokemuksia tukemalla hänen vahvuuksiaan. Lapsen saama myötätunto ja arvostus tuottavat kokemuksen hyväksytyksi tulemisesta ja minäpystyvyydestä, mikä edistää hänen hyvinvointiaan.

Kempeleen varhaiskasvatuspalvelut vahvistavat vanhemmuutta järjestämällä lakisääteiset varhaiskasvatuspalvelut laadukkaasti ja täydentämällä niitä avoimilla matalan kynnyksen varhaiskasvatuspalveluilla. Se, että lapsi voi perheen valinnan mukaan osallistua varhaiskasvatukseen joko kokoaikaiseen palveluun päiväkodissa ja perhepäivähoidossa tai kevyempään avoimeen varhaiskasvatuspalveluun, on samaan aikaan sekä lapsen subjektiivista oikeutta varhaiskasvatukseen, että vanhemmuuden tukea huoltajalle kasvatustehtävään. Vanhemmuuden tueksi varhaiskasvatuksessa tehdään työtä useista eri näkökulmista käsin. Yksi keskeinen toimintamalli on yksilölliset varhaiskasvatus- ja esiopetussuunnitelmakeskustelut yhteistyössä huoltajien kanssa. Lisäksi Kempeleen varhaiskasvatuksessa toteutetaan Lapset puheeksi –toimintamallia, jonka avulla rakennetaan yhteistä ymmärrystä kodin ja varhaiskasvatuksen välille. Tavoitteena on lapsen hyvinvoinnin ja suotuisan kehityksen tukeminen ja ongelmien ennaltaehkäisy. Lapset puheeksi –keskustelu käydään kaikkien kolme vuotta täyttävien lasten huoltajien kanssa. Keskustelun tavoitteena on tunnistaa lapsen vahvuuksia ja tukea lapsen pärjäävyyttä arjessa. Kempeleen kunnan yksi merkittävä satsaus vanhemmuuden tukeen on varhaiskasvatuksen perheohjaajan palvelut. Perheohjaaja tukee varhaiskasvatuksen asiakasperheitä vanhemmuuteen liittyvissä asioissa matalalla kynnyksellä ja perheen omista tarpeista käsin.

Varhaiskasvatuksessa huoltajien kokemustieto omasta lapsestaan kohtaa ammattilaisen näkemyksen ja silloin on merkityksellistä, että erilaisia näkemyksiä kunnioitetaan. On tärkeää, että jokainen huoltaja kokee tulevansa nähdyksi, kuulluksi ja kohdatuksi tarpeineen ja toiveineen. Varhaiskasvatuksen ehdoton vahvuus piileekin arkisissa kohtaamisissa kasvatushenkilöstön ja huoltajien välillä. Päivittäiset lapsen tuonti- ja hakutilanteet mahdollistavat ajankohtaisista asioista keskustelun tuoreeltaan. Vaikka hetket päiväkodin eteistiloissa aamuisin tai piha-alueella iltapäivisin voivat olla toisinaan vain lyhyiltä kohtaamisia, on niiden merkitys kuitenkin ensiarvoisen tärkeää luottamuksen rakentumisessa ja avoimen vuoropuhelun varmistamisessa. Luottamuksellisen ja myönteisen yhteistyön kautta voidaan yhdessä tarkastella vanhemmuuden arkisia haasteita kuin myös iloita lapsesta ja lapsuusajasta. Pienten lasten huoltajien vanhemmuustaitoja tukemalla voidaan edistää lapsen resilienssin kehittymistä myöhempää elämää varten.  

Virpi Uutela
Varhaiskasvatuksen johtaja