Ensimmäinen ruokaraati kokoontui Kempeleessä 9.9.2025

to syysk. 11 12:31:00 2025

Kempeleen ensimmäinen ruokaraati kokoontui 9. syyskuuta Kirkonkylätalolle maistelemaan kunnan ateriapalveluiden tulevan kevään ruokalistaa ja antamaan palautetta tarjotuista ruoista. Raati koostuu kaikkien kunnan koulujen oppilaskuntien edustajista, ja sen perustaminen sai alkunsa pikkuparlamentissa, jossa oppilaat toivoivat mahdollisuutta vaikuttaa kouluruokailuun.


Ateria- ja puhdistuspalvelupäällikkö Nina Lind johdatti raadin paitsi maisteluun, myös tutustumaan kunnan ateriapalveluiden ja keskuskeittiön toimintaan.

Ruokaraadin tavoitteet:

  • Vahvistaa yhteistyötä oppilaiden ja ateriapalveluiden välillä

  • Mahdollistaa palautteen antaminen ja vastaanottaminen ruoista ja toiminnasta

  • Lisätä ymmärrystä ravitsevan koululounaan merkityksestä jaksamiseen

  • Kehittää toimintaa ruokahävikin vähentämiseksi

Ruokaraadin perustaminen on tärkeä askel lasten ja nuorten hyvinvoinnin edistämisessä. Vuoden 2023 kouluterveyskyselyn mukaan lähes 30 % 8.–9. luokkalaisista sekä lukion 1.–2. vuoden opiskelijoista ei syö koululounasta päivittäin. Vuoden 2025 tulokset saadaan pian, ja niiden avulla voidaan arvioida, onko tilanne muuttunut.

Koululounas on ravitsemussuositusten mukaista, monipuolista ruokaa, joka tukee lasten ja nuorten arkea ja opiskelua tarjoamalla energiaa koko päiväksi.

Ruokalistan suunnittelua ohjaavat:

  • Opetussuunnitelman tavoitteet ja kouluruokailusuositukset

  • Valtion ravitsemusneuvottelukunnan ja kansallisten ravitsemussuositusten linjaukset

  • Ruuan suola- ja rasvapitoisuus, kasvisruoan määrä, lihatuotteet, kala, kuitu, vastuullisuus, lähi- ja luomuruoka

  • Keskuskeittiön ja koulujen tilat sekä kustannustekijät

Maistelussa mukana olivat:

  • Porkkanaohukaiset

  • Kasvispyörykät

  • Kala-kasvispyörykät

  • Lohimurekepihvit

  • Pinaattiperunamuusi

  • Kylmä dippi


Raati arvostelee.


Maistelun jälkeen ruokaraati pääsi tutustumaan Kempeleen Kirkonkylän keskuskeittiöön, joka valmistaa päivittäin yli 5000 annosta kunnan kouluihin ja päiväkoteihin.

Keskuskeittiön toiminnasta:

  • Palvelussa mukana viisi koulua ja kahdeksan päiväkotia

  • Henkilöstö: kolme ruokapalvelutyöntekijää, yhdeksän kokkia ja tuotantovastaava

  • Lounaat valmistetaan aamuisin ja kuljetetaan lämpövaunuissa kohteisiin

Esimerkkejä ruokamääristä:

  • Lohikeittoa valmistetaan 1400 litraa

  • Perunamuusia 870 litraa ja kalakuvioita 700 kiloa

  • Köykkyrivuoren lasagnettea 215 vuokaa

Kouluruoka on hyvää – ja sen kehittämisessä oppilaiden ääni on tärkeä!