Johtoryhmän blogi: kunnanjohtaja - Kuntakuulumisia alkavaan syksyyn 2024

ke elok. 07 15:13:00 2024

Edessä työntäyteinen syksy

Kaunis kesä alkaa kaartua taas loppua kohden, ja ilmanala henkii ohuesti jo syksyn ensiväreitä. Tuhannet kempeleläislapset ja -nuoret ovat palanneet varhaiskasvatuksen ja opetuksen pariin. Koulutaipaleen aloitti tänään 310 kempeleläistä lasta. Ansaitulta lomalta on palannut töiden ääreen myös kunnan tuhatpäinen henkilöstö. Valtuustokin aloittaa eri toimielimineen kokoontumiset tulevien viikkojen aikana. Työarki kaikkine rutiineineen siis palaa.

Syksyyn suunnataan odottavissa tunnelmissa. Kempele kasvaa, Kempele kehittyy ja Kempeleessä rakennetaan. Samaan aikaan Kempele painii muun kuntakentän tavoin vaativien taloudellisten haasteiden kimpussa. Tästä kaikesta selviämme, kun vain jokainen toiminnallamme muistamme vahvistaa keskinäistä luottamusta, maltamme tehdä yhteistyötä ja säilytämme uskon tulevaisuuteen.

Kasvu jatkuu, mutta totuttua hitaampana

Kempeleen kunnan asukasmäärä on jatkanut kasvuaan vuoden 2024 aikana. Kunnassa asui kesäkuun lopussa 19 573 ihmistä. Asukasluku on kasvanut vuoden alusta 57:llä (+0,29%), mikä on kovin maltillinen luku viimevuosiin verrattuna. Valtavirrasta poiketen syntyvyys on Kempeleessä lähes 20 prosentin kasvussa, mutta nettomuuttoliike on sen sijaan painunut niukasti negatiiviseksi. Viimeksi mainittuun on vaikuttanut jo pitempään jatkunut matalasuhdanne, mikä on hidastanut myös uusien rivi- ja kerrostalokohteiden rakentamisen liikkeellelähtöä. Omakotitalorakentamisen volyymi on sen sijaan säilynyt entisellään, ja jaossa olevat kunnan uudet tontitkin viedään käsistä.  Huomionarvioista ja huolestuttavaa koko Oulun seudun osalta on, että väestökasvu on ollut alkuvuonna yhteenlaskettuna miinusmerkkistä. Vastaavaa ei liene aiemmin koettu.

Kunnan työttömyystilanne on pysynyt vakaana, tosin isossa kuvassa työttömien määrä on talouden laskusuhdanteen seurauksena jonkin verran koholla. Kempeleessä oli kesäkuun lopussa 842 työtöntä, ja työttömyysprosentti oli 9,1. Avoimia työpaikkoja oli kunnassa samaan aikaan 57. Uusia yrityksiä on perustettu kuntaan aiempien vuosien tahtiin. Epävarma taloussuhdanne on vaikuttanut kuitenkin siihen, että yritykset ovat edelleen varovaisia isommissa investointipäätöksissään. Toisaalta korot ovat lähteneet laskusuuntaan, ja yritysrintamalta on alkanut tipahdella rohkaisevia uutismuruja aivan viime kuukausina.

Talouden tasapainottaminen vaatii toimia

Vuodesta 2024 on tulossa kuntataloudelle vaikea, ja eri arvioiden mukaan kyyti viilenee entisestään tulevina vuosina. Vuoden 2025 talousarvioita aletaankin valmistella kylmä hiki jo valmiiksi otsalla. Kuntien kustannuksia kasvattavat erityisesti kallis palkkaratkaisu 2022-2025, ostoihin kohdistuva yleinen hintatason nousu, tuen tarpeen kasvu varhaiskasvatuksessa ja kouluissa, hallituksen toimet palveluiden laadun parantamiseksi ja moninaiset investointipaineet sekä kiinteistöihin ja infraan kohdistuva korjausvelka. Samaan aikaan kuntien tulopohja hapristuu: verotulot kertyvät alavireisessä suhdanteessa heikosti ja valtion suhteellinen osuus lakisääteisten palvelujen rahoituksesta supistuu vuosi vuodelta. Kuntien kukkaronpohjat alkavat näkyä, ja monen pohjassa pilkottavat jo ensimmäiset reiät.

Kokonaisuutena talouskehityksen ennustaminen lähivuosille on vaikeaa johtuen muun muassa vastikään tehdyistä ja käynnissä olevista suurista kuntakenttää koskevista rakenteellisista uudistuksista (hyvinvointialueuudistus, TE-uudistus). Nämä uudistukset vaikuttavat dramaattisesti kunnan meno- ja tulovirtoihin. Selvää kuitenkin on, ettei Kempele pääse pakoon yleistä talouden alavirettä. Valtuuston hyväksymä Kempele -sopimus lähtee siitä, että talous on suunnitelmakaudella tasapainossa. Jotta tässä tavoitteessa pysytään, kunnan taloutta on kyettävä sopeuttamaan lähivuosien aikana tämänhetkisen arvion mukaan 5-6 miljoonalla eurolla. Summa vastaa reilun prosentin veronkorotusta. Kunnan onkin harkittava entistä tarkemmin, mitä palveluja tuotetaan ja minkä tasoisena toimintaa järjestetään. Haastetta ei helpota tieto siitä, että Kempeleessä palvelut tuotetaan lähes poikkeuksetta jo nyt muuhun kuntakenttään nähden tehokkaasti.

Oikotietä talouden tasapainon saavuttamiseen ei ole. Sopeuttamistoimien etsiminen, toimista päättäminen ja päätösten toimeenpano koettelevat kuntien sietokykyä ja mittaavat viranhaltija- ja luottamushenkilöorganisaatioiden päätöksentekokykyä. Sopeuttamispäätökset tulevat näkymään monin tavoin kuntalaisten arjessa ja kukkarossa. Keinovalikoimassa ovat Kempeleessäkin niin kulukasvun hidastaminen, tulopohjan vahvistaminen (verot, asiakasmaksut) kuin investointien karsiminen.

Käynnissä useita investointihankkeita

Kempeleessä on parhaillaan käynnissä tai käynnistymässä useita merkittäviä investointihankkeita. Kirkonkylän jättimäinen kouluinvestointi valmistuu myös piha-alueiden ja urheilukentän osalta lähipäivinä. Myös Linnakankaan koulukampus valmistuu piha-alueiden osalta lähiviikkoina. Ketolanperän koulun laajennusosa alkaa puolestaan olla harjakorkeudessa. Uudisosan valmistumisen jälkeen hankkeessa siirrytään vanhan koulurakennuksen peruskorjaukseen. Ylikylän koulun yhteyteen alkaa syksyn aikana nousta uusi monikäyttöinen liikuntasali. Alueella ovat parhaillaan käynnissä vanhan salin purkutyöt. Samaan aikaan puretaan ja uudisrakennetaan myös koulupuolen vanhinta siipeä. Urheilu- ja liikunta-alueitakin kehitetään alati. Kesän aikana peruskorjattiin ja uusittiin muun muassa lasten liikennepuisto ja Sarkkirannan tekonurmikenttä.

Näinä päivinä lyödään kuokka maahan myös Kempeletalon työmaalla kunnan ydinkeskustassa. Tästä hankkeesta voit lukea lisää aiemmasta blogistani: https://www.kempele.fi/ajankohtaista/ajankohtaista/johtoryhman-blogi-kunnanjohtaja-kempeletalosta-kuntalaisten-olohuone.html. Rakennusinvestointien lisäksi Kempele satsaa vuosittain miljoonia euroja kasvun edellyttämällä tavalla alue- ja katuinfraan. Nämä kaikki luovat edellytyksiä laadukkaalle palvelutuotannolle ja mahdollistavat osaltaan siirtymisen pois usein hintavista vuokratiloista. Toisaalta investoinnit kasvattavat kunnan velkataakkaa ja kaventavat siten tulevien vuosien taloudellista liikkumavaraa.

Usko tulevaisuuteen kantaa

Vaikka haasteita on ja toimintaympäristö tuntuu usein tarpeettoman turbulentilta, Kempele lukeutuu edelleen vetovoimaisimpien kasvukuntien joukkoon Suomessa. Parantamisen varaa on aina, mutta keskeiset palvelut toimivat ja kunnan elinvoimaa kuvaavat indikaattorit ovat suotuisassa asennossa. Positiivista uutisoitavaa riittää säännölliseen tahtiin. Kempeleen sijainti osana väestörakenteeltaan nuorta Oulun seutua, vahvan koulutuskaupunki Oulun kupeessa, on erinomainen. Kansainvälinen lentokenttä ja satama-alue, nelostie sekä rautatie asemineen luovat tärkeää perustaa tulevaisuuden Kempeleenkin rakennustyölle. Meillä on yhdessä kaikki mahdollisuudet onnistua ja menestyä jatkossakin. Kliseisesti: asenne ratkaisee. Hyvä kasvaa Kempeleessä!

Energistä alkavaa syksyä!

Tuomas Lohi
Kunnanjohtaja