Johtoryhmän blogi: sivistysjohtaja - Hyviä kouluja Kempeleessä

pe helmik. 16 14:50:00 2024

Lapset viettävät varsin suuren osan lapsuusajastaan koulussa. Tämän takia olosuhteet on hyvä luoda sellaisiksi, joissa kaikkien oppilaiden on hyvä kasvaa, oppia ja kehittyä.

Koulutus on avain tulevaisuuteen, ja sen sydän sykkii juuri kouluympäristössä. Koulurakennus on suuren yhteisön kohtaamispaikka, missä oppiminen ja kasvu tapahtuvat. Kempeleen Kunnassa on tehty rohkeita ja viisaita ratkaisuja, kun on päätetty investoida lapsiin ja nuoriin eri koulujen ja niiden toimintaympäristöjen rakentamisen myötä. Viimeisten vuosien akana on toteutettu useita hankkeita tilatarpeiden, kouluolojen parantamisen ja ajanmukaistamisen vuoksi. Lapsimäärän kasvun myötä kuntaan on tehty suuria investointeja, ja lisää on tulossa.

Linnakankaan alue on kasvanut kasvamistaan, ja pienestä kyläkoulusta on kasvanut varsin suuri, runsaan 900:n oppilaan yhtenäiskoulu. Viimeisin rakennus, moduuli 2, valmistui vuoden 2023 syksyllä siten, että tiloihin saatiin kalusteet ja muutto tehtyä syysloman aikana. Piha-alueen rakentuminen jatkuu vielä tulevan kesän aikana. Linnakankaan monitoimitalossa toimivat päiväkoti, esiopetus ja perusopetuksen vuosiluokat 1–9. Linnakangastalossa käy päivittäin kaiken kaikkiaan n. 1100 lasta. Koulun rehtorina toimii Timo Kalermo.

Suurin investointi Kempeleessä lienee Kirkonkylätalo, joka valmistui viime marraskuussa. Joulukuun aikana kalusteet oli asennettu ja muutto saatettiin loppuun niin, että tammikuussa, loppiaisen jälkeen, oppilaat pääsivät uusiin upeisiin tiloihin. Kirkonkylätalo on hyvä esimerkki siitä, miten se palvelee kuntalaisia monipuolisesti. Varhaiskasvatus, perusopetus ja nuorisotoimi voivat toteuttaa omia ja yhteisiä palveluitaan nyt saman katon alla. Lisäksi yksikössä on uusi keskuskeittiö ja tiloja Pohteen tarpeeseen. Kirkonkylätalon 1–9-luokkaisessa yhtenäiskoulussa on yhteensä n. 55 luokkaa ja pienryhmää ja siellä käy päivittäin noin 1000 lasta ja nuorta. Koulun rehtorina toimii Sami Paavola.

Ketolanperän koulu on Kempeleen pienin, jossa on esiopetuksen lisäksi luokat 1–4. Koulu sijaitsee hyvien ulkoilumaastojen äärellä. Luonnon läheistä kouluympäristöä käytetään ahkerasti opetuksessa monella tavalla. Oppilaat siirtyvät 5. luokalle Ylikylän kouluun. Ketolanperän koulun vanha rakennus ei enää palvele koulutilojen vaatimuksia, ja uuden moduulin rakentaminen alkaakin kesällä 2024. Kesän 2025 aikana toteutetaan päärakennuksen saneeraus, ja sitten myös Ketolanperällä tilat ovat riittävät, hyvät ja ajanmukaiset. Ketolanperän koulun rehtorina toimii Jarkko Sillanpää.

Ylikylän koulu on 1–9-luokkainen yhtenäiskoulu jossa oppilaita on noin 900. Koululla on alkamassa osittainen saneeraus vanhojen ja purettavien tilojen osalta Suunnittelu on saatu loppusuoralle ja aikataulutus tilojen uudistamiseen ja rakentamisen järjestämisestä on meneillään. Lisäksi haaveissa on uuden liikuntahallin rakentaminen Ylikylän koulu välittömään läheisyyteen. Sille on suuri tarve opetussuunnitelman mukaisen opetuksen paremmalle järjestämiselle, ja muille liikuntamahdollisuuksien lisäämiselle Kempeleessä. Ylikylän koulun rehtorina toimii Jussi Näykki ja koulun toiminnan perustana ovat hyvinvointi, osallisuus ja lukutaito.

Santamäen koulussa on noin 145 oppilasta vuosiluokilla 1–4. Viidennelle luokalle oppilaat siirtyvät Kirkonkylän kouluun. Santamäen koulussa toimii myös toiminta-alueittain (TOI) opiskelevien oppilaiden pienluokka, jossa oppilaita on 9. vuosiluokalle saakka. Rehtorina koulussa on Anu Piltonen. Koulussa tilat ovat toistaiseksi varsin hyvässä kunnossa, mutta aika tekee aina tehtävänsä ja sen saneeraaminen tulee myös jossakin vaiheessa ajankohtaiseksi. Samassa talossa ja yhteistyössä toimii myös Santamäen päiväkoti.

Kempeleen lukio on hyvän kokoinen ja vetovoimainen. Noin 450–480 oppilasta täyttää nykyisen rakennuksen ja lukion oppilasmäärä on niin sanotusti tapissa. Lukio on myös Unesco-koulu ja sen rehtorina toimii Kimmo Aaltonen. Oppilasmäärän kasvattamiselle ei tällä hetkellä ole mahdollisuutta – eikä näillä näkymin tarvettakaan. Kempeleen lukiolla on kuitenkin tarpeita tilojen suhteen, ja uuden suunnittelustakin on jo kuulunut kuiskeita.

Hyvä koulurakennus luo turvallisen ja innostavan ympäristön oppimiselle ja se tarjoaa mahdollisuuksia oppilaille oppia eri tavoin sekä opettajille mahdollisuuksia toteuttaa opetusta monipuolisesti. On siis tärkeää, että koululla nämä kaikki ovat sopusoinnussa ja mahdollisia, sillä oppilaita vartenhan koulut on ensi sijassa rakennettu. Kempeleessä näitä on kehitetty suunnitelmallisesti ja erityisesti lasten ja nuorten tarpeita ajatellen.

Jyri Ulvinen
Sivistysjohtaja