Johtoryhmän blogi: Kunnanjohtaja kantaa huolta ilkivallasta

ma kesäk. 19 12:21:00 2023

Keskikesä lähestyy ja säätkin paranevat päivä päivältä. Valitettavasti valoisat ja lämpöiset kesäyöt ovat innostaneet jälleen myös ilkivallantekijöitä. Puistojen liikunta- ja leikkivälineistöjä on sotkettu ja rikottu, alikulkujen taidemaalausseiniä töhritty, roskiksia on poltettu, kiinteistöjä, piha-alueita ja rakennuksia on tärvelty ja niin edelleen. Viimeisin ilkivalta kohdentui Mourunginjärven uimarannan kemiallisiin vessoihin, jotka oli kaadettu ja raahattu jopa veteen. Uimaranta on toistaiseksi pois käytöstä.

Ilkivalta on todella surullista ja harmillista, eikä sitä ei pidä hyväksyä. Sotkeminen, rikkominen ja töhriminen aiheuttavat paljon päänvaivaa ja ovat aina pois myös jonkun kukkarosta. Yleisiin alueisiin kohdistuvan ilkivallan laskua maksamme kaikki. On tärkeää, että asiaan puututaan ja siitä puhutaan - etenkin kodeissa, kouluissa ja nuorisotyössä. Kunta on pyrkinyt ennaltaehkäisemään ilkivaltaa mm. laajentamalla kamera- ja partiovalvontaa sekä ennen kaikkea lisäämällä erilaisia harraste- ja vapaa-ajanviettomahdollisuuksia vahvasti nuoriakin osallistaen.

Viimeaikaiset ilkivallanteot vaikuttavat tahallisilta ja suunnitelmallisilta, ja ne ovat aiheuttaneet paljon harmia ja ylimääräistä vaivaa. Taloudelliset vahingotkin nousevat helposti kymmeniin tuhansiin euroihin. Onkin paikallaan muistuttaa myös ilkivallan seurauksista: ilkivallanteot saatetaan viranomaisten tutkintaan. Kyse on rikkeistä/rikoksista, joihin syyllistyvät ovat korvausvastuussa teoistaan.

Miksi sitten joku päättää ryhtyä typeriin ja tyhjänpäiväisiin ilkivallantekoihin? Syitä ei useinkaan juuri ole, tai ne liittyvät kaveriporukan hetkellisiin päähänpistoihin, teiniuhoon, pahaan oloon ja jännityksen tunteen tai huomion hakuun. Lääkkeeksi otetaan toisten omaisuuden tärveleminen ja ilkivalta. Valitettavasti tämä lääke ei ongelmia ainakaan vähennä.

Vaikka ilkivaltaa tekee lopulta vain pieni joukko ihmisiä, ilkivallan määrä on lisääntynyt viime vuosina kaikkialla Suomessa. Siksi ratkaisujakin on haettava paikallistason lisäksi laajemminkin yhteiskunnassa yhdessä kotien, kuntien, hyvinvointialueiden ja viranomaisten kanssa. Käsiä ei saa nostaa pystyyn, vaan ilkivaltaan on puututtava napakasti ja ennaltaehkäisevään työhön panostettava entistäkin määrätietoisemmin. Jos jossain, niin tässä työssä tarvitsemme monenkeskistä yhteistoimintaa. Välittävä koti ja mielekäs arki harrastetoimintoineen ja -mahdollisuuksineen on parasta vasta-ainetta pahaan oloon, tylsyyteen ja typeryyksiin.

Tuomas Lohi
Kunnanjohtaja